Termal gazifikasyon yüksek sıcaklıkta ve oksijenli ortamda organik atıklardan sentetik gaz üretilmesidir. Gazifikasyon sonucu üretilen sentetik gazın büyük kısmı hidrojen (H2), karbon monoksit (CO), kalan miktar ise (CH4), karbondioksit (CO2) ve diğer gazlardan oluşmaktadır.
Termal gazifikasyon ile elde edilen gazlar metanol üretimi ve elektrik enerjisi üretimi için kullanılabilecek niteliktedir. Ayrıca gazifikasyon yan ürünleri olarak ortaya çıkan kül, cüruf ve eriyik malzemeler tekrar kullanılabilecek özelliktedir.
Gazifikasyon sistem kavramı, ekonomik ve çevresel açıdan ilgi çekici birçok özelliği somutlaştırmıştır. Sistemin küçük ölçekli olarak kullanılabilecek olması sebebiyle ekonomi olarak uygun olmakla birlikte, düşük sınıf yakıtlarla (örneğin kentsel atıklardan üretilmiş yakıt, biyokütle, endüstriyel atıklar gibi.) kullanılabilir. Bunun yanı sıra sadece enerji üretimine katkı sağlamakla kalmayıp, atık yönetimi amaçlarına ve çevre dostu yenilenebilir enerjinin kullanımına olanak tanımaktadır. Sistem bu nedenlerden ötürü bazı atık sektörleri ve artan ihtiyaca göre ekonomik olarak çekici olan modüllerle desteklenen nispeten küçük ölçekli yakıt endüstrileri için oldukça caziptir. Reaktör, prosesin yüksek sıcaklık alanlarında minimum taşınabilir parça içermesi sebebiyle oldukça avantajlıdır. Bu da sistemin güvenirliliğini artırmaktadır. Üretilen bu gaz motor ve türbinlere enerji vermek için kullanılmaktadır.
CHP (Combined Heat & Power) Kombine Isı ve Güç Teknolojisi için ideal olan sistem çalışmaları Biyokütle, MSW ve Atıktan Türetilmiş Yakıt (RDF)’ın tam karışımlı sabit yataklı gazifikasyon sistemlerinde kullanılması konularında yapılmıştır. 5 ton/sa (20MWht) kapasiteli Gazifikasyon sistemleri %36 ila %40 arasında güç verimliliği sağladığı gibi eş zamanlı olarak bölgesel ısıtmalarda kullanılan sıcak su ve endüstriyel kullanım için buhar imkanı da sağlamaktadır.
RDF Gazlaştırıcı Syngaz Gazı ve Sıcaklık Profili
Yakıttan üretilen gaz soğutma ve arıtma işleminden sonra enerji üretimi için gaz motorlarına beslenir.
Gazlaştırıcı boğazında sürekli yükselen sıcaklık, Hidrokarbonların tam yanarak gaz üretimi için gerekli olan katranın oluşumunu sağlar.
Gazifikasyon Prosesinin Faydaları
BYCHIM Teknolojisi
BYchim uyguladığı yenilikçi yöntem ile atıkları en doğru şekilde geri kazanmaya ve enerji üretme yönünde proses geliştirmeye odaklanmıştır. Bu konuda firmamız Gebze Teknik Üniversitesi’nde konusunda öncü Akademisyenler ile ortak yürüttüğümüz çalışma neticesinde, atıkların önce analizleri yapılarak atık karakterizasyonunun belirlenmesi ardından da siz değerli müşterilerimize en doğru ve özgün çözümü sunmaya gayret etmekteyiz.