Eloksal Tesislerinde Su, Asit ve Kostik Geri Kazanımı


Aluminyum Eloksal kostik banyosu durulama suları içerdikleri ağır metal iyonlarıyla günümüzde en önemli çevre sorunlarından birini oluşturmaktadır. Ağır metal içeren atık sular özellikle sucul yaşamı olumsuz etkilemekte ve su kaynaklarının içme suyu amaçlı kullanılması durumunda pahalı arıtma tekniklerinin uygulanmasını gerektirmektedir. Bu tip atık suların kanalizasyon sistemine deşarjı büyük önem taşımaktadır. Günümüzde atık su ve proses sularından değerli metalleri geri kazanma teknolojisi, daha ekonomik bir yöntem olması sebebiyle, halen araştırılmakta ve geliştirilmektedir.

Genellikle kostik durulama banyolarında gerçekleştirilen arıtma yöntemi, aluminyum içeriğince zengin kostik durulama banyoları asit (HCl yada H2SO4) kullanılarak aluminyum çamuru (Al(OH)3) oluşturulur ve elde edilen çamur filtre edilerek tutulmaktadır. Elde edilen çamur tehlikeli sınıfta değerlendirilip bertaraf için işletmeye ekstra maliyet oluşturmaktadır. Filtreleme sonrası elde edilen su deşarj edilerek işletmede ekstra su sarfiyatının oluşmasını sağlamaktadır. Tüm bunların bilincinde olan ve çalışmalarını bu yönde ilerleten “BYchim Kimya” sıfır deşarj / sıfır atık prensibini kurumsallığına yansıtarak İçme Suyu Havzalarında da gelişmek isteyen müşterilerimize en doğru alternatifi sunmaktadır.

Alüminyum Eloksal Prosesi Aşağıdaki Adımlardan Oluşmaktadır

1.1. Alüminyum Yüzey İşlemleri

1.2. Yüzey Hazırlama

1.2.1. Dekoratif Görünüm için Ön İşlemler

1.2.2. Mekanik Ön İşlemler

1.2.3. Kimyasal Ön İşlemler

1.3. Yağ alma

1.4. Matlaştırma

1.5. Kostik Rejenerasyon

1.6. Parlatma (Polisaj)

1.7. Temzileme (Desmut)

1.8. Anodising Prosesi

1.9. Etching Prosesi

AE BYCHIM Know-How ve Patentli Teknolojisi

BYchim, eloksal tesislerinde yaptığı AR-GE çalışmalarıyla elde ettiği sonuca göre işletmeye ekstra maliyet getirecek etmenleri ortadan kaldırarak, atık olarak değerlendirilen alüminyum çamurlarının, saflık derecesi yüksek nano boyutta bohemit (AlOOH) ve aluminyum hidroksit (Al(OH)3) olarak elde edilmesi ve elde edilen bu ara ürünlerden katmadeğeri yüksek Ɣ-Al2O3 ve PAC ürünlerine çevrilmesi işlemini başarıyla gerçekleştirmiştir. Bunun yanı sıra bu prosesler sonucunda oluşan suyu, membran teknolojisiyle işletmeye geri kazandırmakta, kostiği ise yenilikçi yöntemlerle tekrar kullanıma hazır hale getirmektedir.

Elde edilen AlO(OH) ve Ɣ-Al2O3 kağıt endüstrisinde kullanılabilecek nitelikte olup, mürekkep adsorbent maddesi, kağıt kaplamasında ve çok yüksek sıcaklık gerektiren kimyasal reaksiyonlarda katalizör yada katalizör taşıyıcı matriks olarak kullanılmaktadır. PAC ise evsel, çeşitli endüstrilerde oluşan atıksuların arıtılmasında koagülant madde olarak, inşaat sektöründe çimento oluşumunu hızlandırıcı ajan, ilaç, kozmetik, kağıt gibi pek çok endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Projenin öncelikli amacı, alüminyum metali içeren alüminyum eloksal banyo durulama sularından membran hibrit ve yenilikçi prosesle, ekonomik olarak, alüminyumun farklı formlarda nano boyutta (AlO(OH) ve Al(OH)3) geri kazanımı ve kazanılan aluminyum türlerinden katma değeri yüksek ürünlerin (Ɣ-Al2O3, PAC) eldesidir.

BYchim, alüminyum eloksal prosesinde yer alan kostik banyolarından iyon değiştirici reçine ve membran teknolojilerinin ayrı ayrı veya birlikte kullanılmasıyla su ve kostik (NaOH) geri kazanımının yanı sıra polialüminyum klor&

Genmak Alüminyum
Borusan Mannesmann
Alka Group, Kocaeli
Marmara Birlik, Bursa

Haberler

Friday, October 9, 2015
Yeni Web Sitemiz Yayında...

Referanslarımız

Plastifay, İstanbul
Ftalat Üretimi Atıksuyundan Membran Sistemi İle Su Ve Alkol Geri ...
Çanakkale Limanı, Çanakkale
Sintine Atıksularından Su Geri Kazanımı......

İletişim Formu

Daha temiz bir
dünya için!